Θα σας περιγράψω την μέθοδο βιβλιοδεσίας που χρησιμοποιώ εδώ και αρκετά χρόνια και νομίζω είναι μια πολύ καλή-οικονομική λύση για μονόφυλλα αφού δε διαθέτω κατάλληλο εκτυπωτή για να εκτυπώσω τέσσερις σελίδες ανά φύλλο και να δημιουργήσω δίφυλλα. Την εκτύπωση την κάνω σε υποκίτρινο χαρτί Β5, μέγεθος το οποίο είναι πιο βολικό για χρήση στο Αναλόγιο.

Το αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο από τις έτοιμες φθηνές λύσεις του εμπορίου. Το βιβλίο ανοίγει άνετα χωρίς πρόβλημα 180 μοίρες και είναι πολύ ανθεκτικό.

Να τονίσω ότι δεν συγκρίνεται με την κλασική μέθοδο βιβλιοδεσίας όπου έχουμε ραμμένα σετ τετραδίων συνήθως δεκαεξάφυλλα η οποία είναι σαφώς καλύτερη.

Ο χρόνος που έκανα για το δέσιμο του τελευταίου βιβλίου που έδεσα, είναι περίπου 2 ώρες (χωρίς το χρόνο για να στεγνώσει η κόλλα) και το κόστος λιγότερο από 2 ευρώ.

 biblio1

Η όλη διαδικασία χωρίζεται σε 3 φάσεις. Η πρώτη είναι το δέσιμο-κόλλημα  των φύλλων, η δεύτερη η κατασκευή  του καπακιού - εξώφυλλου και η τρίτη η σύνδεση τους.

Τα εργαλεία που χρειαζόμαστε είναι : ψαλίδι, κοπίδι(ξυράφι), πριόνι ή πριονωτό μαχαίρι  και δύο σφικτήρες χειρός.

Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι : κόλλα βιβλιοδεσίας (εγώ χρησιμοποιώ βενζινόκολλα αν και δεν προτείνεται, με εξαιρετικό αποτέλεσμα), δύο σκληρά χαρτόνια για το εξώφυλλο, μία λωρίδα πανί, κορδέλα για σελιδοδείκτη, λίγο σπάγκο, μια λωρίδα δέρμα ή δερματίνη για την πλάτη του βιβλίου, χαρτόνι ή άλλο υλικό για το ντύσιμο του εξώφυλλου. Αν θέλουμε μπορούμε να ντύσουμε όλο το εξώφυλλο με δερματίνη.

b9

 Δέσιμο - κόλλημα

Προσθέτουμε δύο φύλλα εμπρός και δύο πίσω στις σελίδες που θα δέσουμε, καλό είναι το πρώτο και το τελευταίο να είναι πιο χοντρό πχ χαρτόνι 120γρ.

Αφού τακτοποιήσουμε - ισιάξουμε  τα φύλλα, τα σταθεροποιούμε σφίγγοντας τα με τους σφιγκτήρες στην πλευρά που θα κολληθούν (πλάτη του βιβλίου). Εγώ για καλύτερο αποτέλεσμα στη σταθεροποίηση, ανάμεσα στους σφιγκτήρες και τα φύλλα του βιβλίου βάζω δύο καδρονάκια(πηχάκια) κι έτσι είναι σαν να τα πιάνουμε σε μια αυτοσχέδια μόρσα.

Στη συνέχεια πριονίζουμε σε τέσσερα-πέντε σημεία κάθετα την πλάτη του βιβλίου για να δημιουργήσουμε εγκοπές στις οποίες θα περάσουμε κομμάτια σπάγκου 5-10 εκ. Οι εγκοπές αυτές είναι βάθους περίπου ένα-δύο χιλιοστά. Αφού περάσουμε τους σπάγκους βάζουμε μια στρώση κόλλας στην πλάτη του βιβλίου για να κολλήσουν τα φύλλα. Εδώ φροντίζουμε να ποτιστεί καλά και να σκεπαστεί ο σπάγκος με κόλλα. Οι σπάγκοι παίζουν διπλό ρόλο, συγκρατούν καλύτερα τα φύλλα του βιβλίου αλλά βοηθούν όπως θα δούμε αργότερα και στην σύνδεση του βιβλίου με το εξώφυλλο.

Αφού στεγνώσει λίγο η κόλλα περνάμε και δεύτερο χέρι κόλας και τοποθετούμε μια λωρίδα πανιού (κατά προτίμηση λεπτού και σταθερού) στην πλάτη του βιβλίου. Φροντίζουμε το πανί να αγκαλιάζει όλη την πλάτη και να γυρίζει προς το μπροστινό μέρος του βιβλίου περίπου 1-2 εκ., οι σπάγκοι γυρίζουν και κολλιούνται στις εξωτερικές σελίδες του βιβλίου. Αφήνουμε να στεγνώσει καλά (τουλάχιστον 12 ώρες), το βγάζουμε από τους σφιγκτήρες και έχουμε έτοιμο το βιβλίο χωρίς το εξώφυλλο.

Αν θέλουμε μπορούμε να κολλήσουμε και μια κορδέλα για σελιδοδείκτη στην πλάτη του βιβλίου πάνω στη λωρίδα πανιού (εγώ βάζω δύο κορδέλες-σελιδοδείκτες).

b2

b3

b5

b6

Καπάκι - εξώφυλλο

Τα χαρτόνια για το εξώφυλλο θα πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερα απ' ότι το βιβλίο μας. Συνδέουμε τα δύο σκληρά χαρτόνια του εξώφυλλου μεταξύ τους κολλώντας τα  πάνω στη λωρίδα δέρματος ή δερματίνης, αφήνοντας κενό μιάμιση φορά περισσότερο απ' ότι είναι το πάχος του βιβλίου που ήδη έχουμε δέσει, πχ αν το βιβλίο μας έχει πάχος 2 εκ αφήνουμε κενό 3 εκ. Η λωρίδα δέρματος θα πρέπει να είναι λίγο πιο μακριά (3-4 εκ) απ' το ύψος των χαρτονιών και φροντίζουμε να περισσεύει περίπου το ίδιο και απ' τις δύο πλευρές ούτως ώστε να γυρίσουμε και να κολλήσουμε το περίσσευμα στην εσωτερική πλευρά των χαρτονιών (εξώφυλλου). Στο κενό ανάμεσα στα δύο χαρτόνια αν θέλουμε μπορούμε να κολλήσουμε και μια λωρίδα λεπτού εύκαμπτου χαρτονιού για μεγαλύτερη σταθερότητα στην πλάτη του βιβλίου. Στη συνέχεια ντύνουμε το χαρτόνι του εξώφυλλου με υλικό της αρεσκείας μας (πχ. ανάγλυφο χαρτόνι), εδώ φροντίζουμε να καλύψουμε την άκρη της λωρίδας δέρματος για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Αφού στεγνώσει η κόλλα που χρησιμοποιήσαμε για τα κολλήματα είναι έτοιμο και το εξώφυλλο - καπάκι.

Στις φωτογραφίες παρακάτω το εξώφυλλο είναι φτιαγμένο από δερματίνη και χαρτόνι. 

b7

b8

Σύνδεση εξωφύλλων με το βιβλίο

Κολλάμε τις εξωτερικές σελίδες του βιβλίου μαζί με τους σπάγκους στις εσωτερικές πλευρές του εξώφυλλου και το βιβλίο μας είναι έτοιμο.  

 

b10

Κιλκίς
Παπαδόπουλος Δημήτριος

Μουσική συλλογή «Η ΠΑΝΤΕΡΠΝΟΣ ΠΑΝΥ»

Επιμέλεια:
Λουκᾶς Λουκᾶ - Γεράσιμος Μοναχὸς Ἁγιορείτης
(emails εντός των συλλογών)

Οι συλλογές διαμορφώθηκαν για tablet ενώ μερικές και για εκτύπωση Α4. Εμπλουτίζονται και ανανεώνονται οι μεν tablet συχνά, οι δε printable ετησίως.

Θα το εκτιμούσαμε αν μας γνωρίζατε τυχόντα λάθη που θα εντοπιστούν.

          Συλλογές          Ολοκληρωμένα Βιβλία

Για τα αντίστοιχα αρχεία Word, όλων των παραπάνω συλλογών και βιβλίων, δείτε εδώ "Βιβλιοθήκη"

Όσοι ωφελημένοι, παρακαλώ όπως εύχεσθε και υπέρ των κοπιώντων!!!